Alles over wandelcoaching
Alle ins en outs van outdoor coaching
“Jouw lichaam weet het antwoord op jouw vraag; tijdens het wandelen komt de verbinding tussen ‘hoofd’ en lichaam tot stand en volgen de antwoorden en de inzichten; soms verrassend snel.” (Ingrid Bommer)
Natuur
De omgeving is de belangrijkste bron van wandelend coachen. In plaats van in een kamertje tussen de muren te praten, gebruiken we samen de natuur om de antwoorden te vinden op jouw hulpvraag. Die natuur is overal; in een bos, in een park, langs het water, in de stad of gewoon in de tuin.
Wandelcoaching of outdoorcoaching is krachtig. De natuur gaat jou inspireren. We maken gebruik van jouw kijk op wat we tegenkomen tijdens de wandeling. De paden, de bomen, het weer, de lucht, de stenen, de dieren, kortom alles wat we tegenkomen en wat jou opvalt gebruiken we symbolisch. Doordat de omgeving steeds verandert, is er veel variatie in het gesprek. We maken ook gebruik van toevalligheden die op ons pad komen.
Creativiteit en rust
Tijdens het wandelen is er sprake van een bilateraal proces, dat wil zeggen; de linker en rechterhersenhelft worden gestimuleerd. In het dagelijks leven zit je misschien wel (te) veel aan de linkerkant in je hoofd. De rechterkant wordt dan te weinig geprikkeld. Juist hier zit jouw creativiteit en zo kan door het lopen een nieuw inzicht naar boven komen. Hiernaast maak je door het wandelen ook endorfine (ons gelukshormoon ) aan. Wanneer je een wandeling start ben je vaak nog volop bezig in jouw gedachtestroom, tijdens het wandelen word je rustig en ga je helder nadenken.
Wandelen en praten is fijn
Tijdens het wandelen kan je gemakkelijk(er) praten met elkaar. Je hoeft de ander niet aan te kijken en praten hoeft niet altijd; een stilte past prima. Langer nadenken over een vraag? Geen probleem. Hierdoor krijg jij denktijd en kunnen antwoorden beter tot stand komen. Door een gesprek naast elkaar te voeren ontstaan er inzichten en maak je vaak de juiste keuzes.
Intuïtie
Een ander bijkomend voordeel is dat doordat jij wandelt en bewust de natuur gaat gebruiken, je dichter bij je intuïtie komt. Je zal hierdoor nieuwe inzichten en inspiratie op doen.
Hoe ziet een wandelcoachsessie er nu concreet uit?
Na de intake (gratis) bij mij op de praktijk, komen we samen tot jouw hulpvraag. Hierna spreken we af waar en wanneer we de eerste wandeling gaan maken.
Reken meestal 1 tot anderhalf uur voor een sessie. We starten de wandeling in stilte. Soms met een opdracht. Na verloop van tijd, zal ik jou vragen gaan stellen die jou bewust gaan maken van de omgeving en je in het hier en nu gaan zetten. Vanuit dit punt gaan we met jouw vraag aan de wandel. We gebruiken steeds de omgeving om middels mijn vragen en jouw antwoorden tot een inzicht te komen. Soms ga je een oefening doen.
Alhoewel je vanuit je intuïtie werkt, zal je merken, dat deze vorm van coaching letterlijk met beide voeten op de grond, concreet is.
Hoe lang duurt een coachingstraject?
Doorgaans kan je op 3 keer een wandelsessie rekenen. Een enkele keer heeft iemand al aan 1 keer genoeg en een andere keer vindt iemand het fijn om meerdere keren te wandelen of na een paar weken nog eens af te spreken.
Kilometers maken?
Geheel afhankelijk van jouw hulpvraag zullen we meer of minder kilometers lopen. De start is meestal in rust en stilte, dan lopen we een tijdje even door. Soms met een opdracht. Het kan best wel eens gebeuren, dat we zeer weinig lopen, maar dat je toch de natuur intensief gebruikt hebt. Andersom kan ook, wanneer jouw behoefte zo is, dan maken we meer kilometers.
Wat neem je mee?
Het is fijn om schoenen aan te hebben, die lekker lopen. Hiernaast mag je uiteraard iets te eten en/of drinken meenemen en een plastic zak voor wanneer we ergens gaan zitten. Regen- en/of zonbescherming indien nodig.